Chinees porselein blauw verf

Chinees porselein is wereldwijd bekend om zijn prachtige blauwe verf. Het gebruik van blauwe verf op porselein is een kenmerkende stijl die al eeuwenlang wordt toegepast in de Chinese keramiekindustrie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, het productieproces en de betekenis achter het gebruik van blauwe verf op Chinees porselein.

Geschiedenis van Chinees porselein

De productie van porselein in China dateert al meer dan 2000 jaar terug. Het was een van de meest waardevolle handelsproducten die China exporteerde naar andere delen van de wereld. Het gebruik van blauwe verf op porselein begon echter pas in de 14e eeuw tijdens de Yuan-dynastie.

De blauwe verftechniek werd geïnspireerd door de islamitische keramiektradities uit het Midden-Oosten. Chinese ambachtslieden begonnen te experimenteren met kobaltblauwe pigmenten die ze importeerden uit Perzië. Deze pigmenten werden gebruikt om prachtige patronen en ontwerpen op het porselein aan te brengen.

Productieproces van Chinees porselein met blauwe verf

Het productieproces van Chinees porselein met blauwe verf is een complex en tijdrovend proces. Hieronder volgt een stapsgewijze beschrijving van het proces:

 1. Voorbereiding van de klei: De klei wordt zorgvuldig geselecteerd en gemengd om de juiste consistentie te verkrijgen. Het moet goed kneedbaar zijn en vrij zijn van onzuiverheden.
 2. Vormgeving: De klei wordt gevormd tot de gewenste vorm, zoals borden, kommen of vazen. Dit kan met de hand gebeuren of met behulp van mallen.
 3. Drogen: De gevormde klei wordt gedroogd om overtollig vocht te verwijderen. Dit gebeurt meestal in een speciale droogkamer waar de temperatuur en luchtvochtigheid gecontroleerd worden.
 4. Biscuitbakken: Het gedroogde porselein wordt gebakken op een hoge temperatuur om het te verharden. Dit wordt ook wel het biscuitbakken genoemd.
 5. Glazuren: Na het biscuitbakken wordt het porselein geglazuurd. Het glazuur zorgt voor een gladde afwerking en beschermt het porselein tegen vlekken en krassen.
 6. Blauwe verf aanbrengen: Het meest cruciale onderdeel van het proces is het aanbrengen van de blauwe verf. Dit gebeurt met de hand door ervaren ambachtslieden. Ze gebruiken fijne penselen om de verf nauwkeurig aan te brengen op het geglazuurde oppervlak.
 7. Glazuurbakken: Na het aanbrengen van de blauwe verf wordt het porselein opnieuw gebakken op een hoge temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de verf zich hecht aan het oppervlak en duurzaam wordt.
 8. Afwerking: Na het glazuurbakken wordt het porselein gecontroleerd op eventuele onvolkomenheden. Indien nodig worden er correcties aangebracht en wordt het porselein opnieuw gebakken.

Betekenis van blauwe verf op Chinees porselein

De blauwe verf op Chinees porselein heeft verschillende betekenissen en symboliek. Hier zijn enkele van de meest voorkomende betekenissen:

 • Welvaart: Blauw wordt geassocieerd met welvaart en rijkdom in de Chinese cultuur. Het gebruik van blauwe verf op porselein symboliseert daarom vaak welvaart en voorspoed.
 • Geluk: Blauw wordt ook geassocieerd met geluk en harmonie. Het zien van blauw op Chinees porselein kan een gevoel van vreugde en positiviteit oproepen.
 • Natuur: Blauw wordt vaak geassocieerd met de natuur, zoals de lucht en het water. Het gebruik van blauwe verf op porselein kan daarom verwijzen naar de schoonheid en sereniteit van de natuur.
 • Spiritualiteit: In sommige gevallen kan blauw op Chinees porselein ook een spirituele betekenis hebben. Het kan verwijzen naar de verbinding tussen hemel en aarde, en de zoektocht naar spirituele verlichting.

Al met al is het gebruik van blauwe verf op Chinees porselein een belangrijk aspect van de Chinese keramiekkunst. Het heeft een rijke geschiedenis en symboliek die tot op de dag van vandaag wordt gewaardeerd en bewonderd. De prachtige blauwe patronen en ontwerpen op Chinees porselein zijn een ware lust voor het oog en een testament van het vakmanschap van Chinese ambachtslieden.

Plaats een reactie