Chinees Porselein Bord

Chinees porselein bord is een prachtig en waardevol stuk keramiek dat al eeuwenlang bewonderd wordt over de hele wereld. Deze borden zijn gemaakt van hoogwaardig porselein en worden gekenmerkt door hun delicate ontwerpen en levendige kleuren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, kenmerken en waarde van het Chinees porselein bord.

Geschiedenis van Chinees Porselein Bord

De productie van porselein in China dateert al meer dan 2000 jaar terug. Het was een van de meest waardevolle handelsproducten van het oude China en werd geëxporteerd naar verschillende delen van de wereld, waaronder Europa. Het Chinees porselein bord werd vooral populair tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) en de Qing-dynastie (1644-1912).

Tijdens de Ming-dynastie bereikte het Chinees porselein bord zijn hoogtepunt in termen van vakmanschap en ontwerp. De borden werden met de hand beschilderd met prachtige landschappen, bloemen, vogels en andere traditionele Chinese motieven. De kleuren waren levendig en de details waren verbluffend. Deze borden werden niet alleen gewaardeerd om hun esthetische waarde, maar ook om hun functionaliteit.

Tijdens de Qing-dynastie werden er nieuwe technieken geïntroduceerd in de productie van Chinees porselein bord. Het porselein werd dunner en lichter, waardoor het nog eleganter werd. De ontwerpen werden verfijnder en er werden nieuwe kleuren geïntroduceerd, zoals het bekende “famille rose” (roze familie) en “famille verte” (groene familie). Deze ontwikkelingen maakten het Chinees porselein bord nog populairder in Europa, waar het een statussymbool werd onder de elite.

Kenmerken van Chinees Porselein Bord

Het Chinees porselein bord heeft verschillende kenmerken die het onderscheiden van andere soorten keramiek. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken:

  • Duurzaamheid: Chinees porselein bord is zeer duurzaam en kan eeuwenlang meegaan zonder zijn schoonheid te verliezen. Het porselein is bestand tegen krassen en vlekken, waardoor het perfect is voor dagelijks gebruik.
  • Translucentie: Het porselein van het Chinees porselein bord is vaak semi-transparant, wat betekent dat het licht door het bord heen kan schijnen. Dit geeft het porselein een unieke glans en elegantie.
  • Handbeschilderd: Elk Chinees porselein bord is met de hand beschilderd door getalenteerde ambachtslieden. De details en precisie van de schilderingen zijn verbluffend en tonen het vakmanschap van de maker.
  • Traditionele motieven: De ontwerpen op het Chinees porselein bord zijn vaak geïnspireerd op traditionele Chinese motieven, zoals landschappen, bloemen, vogels en draken. Deze motieven hebben vaak symbolische betekenissen en vertellen verhalen.
  • Unieke vormen: Naast de traditionele ronde vorm, zijn er ook Chinees porselein borden met unieke vormen, zoals vierkant, ovaal en achthoekig. Deze verschillende vormen voegen nog meer variatie toe aan de collectie.

Waarde van Chinees Porselein Bord

Het Chinees porselein bord heeft een grote historische en culturele waarde, evenals een hoge financiële waarde. De waarde van een Chinees porselein bord wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de leeftijd, de zeldzaamheid, de conditie en de kwaliteit van het bord.

Antieke Chinees porselein borden uit de Ming- en Qing-dynastieën zijn vaak zeer waardevol en kunnen voor hoge prijzen worden verkocht op veilingen en bij gespecialiseerde antiekwinkels. Borden met zeldzame ontwerpen, zoals die met keizerlijke keurmerken of borden die toebehoorden aan belangrijke historische figuren, kunnen nog hogere prijzen bereiken.

Het is belangrijk om te weten dat er ook veel replica’s en vervalsingen van Chinees porselein bord op de markt zijn. Het is daarom essentieel om de authenticiteit van een bord te laten beoordelen door een expert voordat u een aankoop doet.

Conclusie

Het Chinees porselein bord is een prachtig en waardevol stuk keramiek dat een rijke geschiedenis en culturele betekenis heeft. De delicate ontwerpen, levendige kleuren en vakmanschap maken het Chinees porselein bord tot een geliefd verzamelobject over de hele wereld. Of u nu een liefhebber bent van antiek of gewoon wilt genieten van de schoonheid van dit porselein, een Chinees porselein bord is een tijdloos en elegant stuk dat zeker indruk zal maken.

Plaats een reactie