Chinees porselein herkennen

Chinees porselein is al eeuwenlang een geliefd verzamelobject. Het is bekend om zijn delicate schoonheid en vakmanschap. Het herkennen van authentiek Chinees porselein kan echter een uitdaging zijn, vooral voor beginnende verzamelaars. In dit artikel zullen we enkele belangrijke kenmerken en tips bespreken om u te helpen bij het herkennen van Chinees porselein.

1. Merktekens

Een van de eerste dingen waar u naar moet kijken bij het herkennen van Chinees porselein zijn de merktekens. Deze merktekens kunnen variëren van keizerlijke zegels tot handgeschilderde karakters. Ze kunnen u veel vertellen over de oorsprong en de leeftijd van het porselein. Het is belangrijk op te merken dat niet alle Chinees porselein gemerkt is, vooral oudere stukken kunnen ongemerkt zijn.

Er zijn verschillende soorten merktekens die u kunt tegenkomen, zoals:

  • Keizerlijke zegels: Deze merktekens werden gebruikt tijdens de keizerlijke periode en zijn meestal zeer waardevol.
  • Fabrieksmerken: Deze merktekens geven aan welke fabriek het porselein heeft geproduceerd. Ze kunnen variëren van handgeschilderde karakters tot gestempelde logo’s.
  • Kunstenaarsmerken: Sommige porseleinartiesten signeerden hun werk met hun eigen merkteken. Deze merktekens kunnen waardevol zijn voor verzamelaars.

2. Kleur en glazuur

De kleur en het glazuur van Chinees porselein kunnen ook een belangrijke aanwijzing zijn bij het herkennen van authenticiteit. Traditioneel Chinees porselein heeft vaak een witte of crèmekleurige achtergrond met delicate patronen en motieven. Het glazuur moet glad en gelijkmatig zijn, zonder onregelmatigheden of luchtbellen.

Daarnaast zijn er verschillende soorten glazuren die u kunt tegenkomen, zoals:

  • Celadon glazuur: Dit is een lichtgroen glazuur dat vaak wordt geassocieerd met Chinees porselein uit de Song-dynastie.
  • Famille Rose glazuur: Dit is een roze glazuur dat populair werd tijdens de Qing-dynastie. Het wordt gekenmerkt door zijn heldere kleuren en gedetailleerde schilderingen.
  • Blauw-wit glazuur: Dit is een van de meest bekende glazuren van Chinees porselein. Het bestaat uit blauwe patronen op een witte achtergrond en werd veel gebruikt tijdens de Ming- en Qing-dynastieën.

3. Vorm en decoratie

De vorm en decoratie van Chinees porselein kunnen ook helpen bij het herkennen van de oorsprong en de leeftijd. Traditioneel Chinees porselein heeft vaak elegante en symmetrische vormen, zoals vazen, schalen en borden. De decoratie kan variëren van handgeschilderde patronen tot reliëfversieringen.

Daarnaast zijn er enkele specifieke decoratietechnieken die u kunt tegenkomen, zoals:

  • Guangcai: Dit is een techniek waarbij kleuren worden aangebracht op het porselein voordat het wordt geglazuurd. Het resultaat is een levendig en gedetailleerd ontwerp.
  • Doucai: Deze techniek combineert onderglazuurblauw met bovenglazuurkleuren. Het creëert een contrastrijk en kleurrijk effect.
  • Geëmailleerde decoratie: Sommige stukken Chinees porselein zijn versierd met geëmailleerde decoraties, zoals bloemen, vogels of landschappen. Deze decoraties kunnen zeer gedetailleerd en levendig zijn.

4. Expertise en onderzoek

Het herkennen van Chinees porselein vereist vaak expertise en grondig onderzoek. Het kan nuttig zijn om boeken en online bronnen te raadplegen om meer te leren over de verschillende stijlen, merktekens en technieken. Daarnaast kan het raadplegen van experts en ervaren verzamelaars u helpen bij het identificeren van authentiek Chinees porselein.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de waarde van Chinees porselein kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals de zeldzaamheid, de conditie en de vraag op de markt. Het is raadzaam om een ​​professionele taxatie te laten uitvoeren voordat u een aankoop doet of uw porselein verkoopt.

Conclusie

Het herkennen van Chinees porselein kan een fascinerende en lonende ervaring zijn. Door aandacht te besteden aan merktekens, kleur en glazuur, vorm en decoratie, en door expertise en onderzoek te raadplegen, kunt u uw kennis vergroten en uw verzameling verrijken. Vergeet niet dat het identificeren van authentiek Chinees porselein tijd en geduld kan vergen, maar met de juiste informatie en begeleiding kunt u een waardevolle verzameling opbouwen.

Plaats een reactie