Chinees Porselein Kleur

Chinees porselein is wereldwijd bekend om zijn prachtige kleuren. De kleuren die gebruikt worden op Chinees porselein zijn vaak levendig en helder, waardoor ze een lust voor het oog zijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kleuren die gebruikt worden op Chinees porselein en de betekenis achter deze kleuren.

Geschiedenis van Chinees Porselein Kleur

De geschiedenis van Chinees porselein kleur gaat terug tot duizenden jaren geleden. Het begon allemaal tijdens de Tang-dynastie (618-907), waarin de techniek van het maken van porselein werd ontwikkeld. In die tijd werden voornamelijk blauwe en groene kleuren gebruikt op het porselein.

Naarmate de tijd vorderde, begonnen de kleuren op Chinees porselein te evolueren. Tijdens de Song-dynastie (960-1279) werden nieuwe kleuren geïntroduceerd, zoals geel, paars en rood. Deze kleuren werden vaak gebruikt om symbolische betekenissen over te brengen.

Betekenis van Chinees Porselein Kleur

Elke kleur die gebruikt wordt op Chinees porselein heeft een specifieke betekenis. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende kleuren en hun betekenissen:

  • Blauw: Blauw is een van de oudste kleuren die gebruikt wordt op Chinees porselein. Het staat symbool voor de hemel en wordt vaak geassocieerd met rust en vrede.
  • Groen: Groen symboliseert de natuur en vernieuwing. Het wordt vaak gebruikt op porselein dat geassocieerd wordt met de lente en groei.
  • Geel: Geel is de keizerlijke kleur in China en staat symbool voor macht en rijkdom. Porselein met gele kleuren werd vaak gebruikt door de keizerlijke familie.
  • Paars: Paars wordt geassocieerd met adel en elegantie. Het werd vaak gebruikt op porselein dat bestemd was voor de hogere klassen.
  • Rood: Rood is een kleur die geluk en voorspoed symboliseert. Het wordt vaak gebruikt op porselein dat gegeven wordt als cadeau bij speciale gelegenheden.

Technieken voor het creëren van Chinees Porselein Kleur

Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden om de kleuren op Chinees porselein te creëren. Hieronder volgen enkele van de meest gebruikte technieken:

  • Onderglazuur blauw: Deze techniek wordt al eeuwenlang gebruikt op Chinees porselein. Het blauw wordt aangebracht onder het glazuur, waardoor het een diepe en rijke kleur krijgt.
  • Overglazuur kleuren: Overglazuur kleuren worden aangebracht op het porselein nadat het al gebakken is. Dit geeft de mogelijkheid om gedetailleerde en levendige kleuren te creëren.
  • Celadon: Celadon is een specifieke groene kleur die vaak geassocieerd wordt met Chinees porselein. Het wordt bereikt door een speciale glazuurtechniek waarbij ijzer wordt toegevoegd aan het glazuur.

Conclusie

Chinees porselein kleur is een belangrijk aspect van de Chinese cultuur en geschiedenis. De kleuren op Chinees porselein hebben niet alleen een esthetische waarde, maar dragen ook symbolische betekenissen met zich mee. Door de eeuwen heen zijn verschillende kleuren en technieken gebruikt om prachtige en unieke stukken porselein te creëren. Het is deze combinatie van kleur en vakmanschap die Chinees porselein zo geliefd maakt over de hele wereld.

Plaats een reactie