Delft Porselein

Delft Porselein

Delft porselein is een bekende vorm van aardewerk dat zijn oorsprong vindt in de Nederlandse stad Delft. Het wordt gekenmerkt door zijn blauw-witte decoraties en is wereldwijd bekend om zijn schoonheid en vakmanschap.

Geschiedenis van Delft Porselein

Het maken van Delft porselein begon in de 17e eeuw, toen Nederlandse handelaren porselein uit China begonnen te importeren. Dit Chinese porselein was erg populair in Europa, maar was ook erg duur. Om aan de vraag te voldoen en de prijzen te verlagen, begonnen Nederlandse pottenbakkers hun eigen versie van porselein te maken.

Delft porselein werd gemaakt van aardewerk dat bedekt was met een witte tin-glazuur. Vervolgens werden de decoraties met de hand geschilderd in de kenmerkende blauwe kleur. Deze decoraties waren vaak geïnspireerd op Chinese ontwerpen, zoals bloemen, vogels en landschappen.

De productie van Delft porselein bereikte zijn hoogtepunt in de 18e eeuw. Op dat moment waren er meer dan 30 fabrieken in Delft die porselein produceerden. Het was een belangrijke bron van werkgelegenheid en bracht veel welvaart naar de stad.

Kenmerken van Delft Porselein

Delft porselein heeft verschillende kenmerken die het onderscheiden van andere vormen van aardewerk. Enkele van deze kenmerken zijn:

  • Blauw-witte decoraties: Delft porselein staat bekend om zijn prachtige blauw-witte decoraties. Deze decoraties worden met de hand geschilderd en kunnen variëren van eenvoudige patronen tot complexe scènes.
  • Tin-glazuur: Het aardewerk van Delft porselein is bedekt met een witte tin-glazuur, wat zorgt voor een gladde en glanzende afwerking.
  • Chinese invloeden: De decoraties op Delft porselein zijn vaak geïnspireerd op Chinese ontwerpen. Dit komt doordat Nederlandse handelaren veel Chinese porselein importeerden en de ontwerpen populair waren in Europa.
  • Handgemaakt: Elk stuk Delft porselein wordt met de hand gemaakt en beschilderd. Dit zorgt voor unieke en ambachtelijke stukken.

Verzamelen van Delft Porselein

Delft porselein is erg geliefd bij verzamelaars over de hele wereld. Het is een waardevol en gewild verzamelobject vanwege zijn schoonheid en historische waarde. Enkele tips voor het verzamelen van Delft porselein zijn:

  • Authenticiteit controleren: Aangezien Delft porselein erg populair is, zijn er ook veel vervalsingen op de markt. Het is belangrijk om de authenticiteit van een stuk te controleren voordat je het koopt. Let op de kwaliteit van de decoraties en het merkteken van de fabrikant.
  • Staat van het stuk: Controleer de staat van het Delft porselein voordat je het koopt. Beschadigingen kunnen de waarde van een stuk verminderen.
  • Specialisatie: Overweeg om je te specialiseren in een bepaald type Delft porselein, zoals borden, vazen of tegels. Dit kan je helpen om je collectie te focussen en expertise op te bouwen.
  • Documentatie: Houd altijd de documentatie bij van de stukken die je verzamelt. Dit kan helpen bij het bepalen van de herkomst en waarde van het porselein.

Conclusie

Delft porselein is een prachtige vorm van aardewerk die zijn oorsprong vindt in de Nederlandse stad Delft. Het staat bekend om zijn blauw-witte decoraties en wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn schoonheid en vakmanschap. Als je geïnteresseerd bent in het verzamelen van Delft porselein, is het belangrijk om de authenticiteit te controleren en de staat van de stukken te beoordelen. Met de juiste kennis en aandacht kun je een waardevolle en prachtige collectie opbouwen.

Plaats een reactie