Dresden Porselein

Dresden Porselein

Dresden porselein is een van de meest bekende en gewaardeerde soorten porselein ter wereld. Het wordt gekenmerkt door zijn verfijnde details, delicate ontwerpen en levendige kleuren. Dresden porselein is vernoemd naar de stad Dresden in Duitsland, waar het voor het eerst werd geproduceerd in de 18e eeuw.

Geschiedenis van Dresden Porselein

Het verhaal van Dresden porselein begint in 1708, toen Johann Friedrich Böttger erin slaagde om het geheim van het maken van porselein te ontdekken. Hij was een alchemist die in opdracht van Augustus de Sterke, keurvorst van Saksen, op zoek was naar een manier om goud te maken. Hoewel hij er niet in slaagde om goud te produceren, ontdekte hij wel de formule voor het maken van porselein.

In 1710 werd de eerste porseleinfabriek in Dresden opgericht, bekend als de “Alte Meissen Manufaktur”. Het porselein dat daar werd geproduceerd, staat nu bekend als Meissen porselein. Echter, in 1731 verleende Augustus de Sterke een koninklijk privilege aan Johann Friedrich Böttger om zijn eigen porseleinfabriek op te richten in Dresden. Dit markeerde het begin van Dresden porselein als een aparte stijl en merk.

Dresden porselein werd al snel populair in heel Europa vanwege de hoge kwaliteit en het vakmanschap. De fabriek in Dresden produceerde een breed scala aan porseleinproducten, waaronder serviesgoed, vazen, beeldjes en decoratieve objecten. Het porselein werd met de hand beschilderd en versierd met gedetailleerde motieven, zoals bloemen, landschappen en mythologische scènes.

Kenmerken van Dresden Porselein

Dresden porselein staat bekend om zijn kenmerkende stijl en ontwerpen. Enkele van de belangrijkste kenmerken zijn:

  • Delicate details: Dresden porselein wordt gekenmerkt door zijn verfijnde details en fijne afwerking. De kunstenaars die het porselein beschilderen, besteden veel aandacht aan het creëren van kleine details, zoals de aderen van bloemblaadjes of de gezichtsuitdrukkingen van beeldjes.
  • Levendige kleuren: Het porselein wordt beschilderd met levendige en rijke kleuren. De kunstenaars gebruiken een breed scala aan kleuren om de ontwerpen tot leven te brengen en ze een levendige uitstraling te geven.
  • Veelzijdigheid: Dresden porselein kan worden gevonden in verschillende vormen en maten. Van kleine beeldjes tot grote vazen, er is een breed scala aan producten beschikbaar voor verzamelaars en liefhebbers van porselein.
  • Unieke ontwerpen: Dresden porselein staat bekend om zijn unieke ontwerpen en motieven. De kunstenaars putten inspiratie uit verschillende bronnen, zoals de natuur, mythologie en historische gebeurtenissen, om unieke en interessante ontwerpen te creëren.

Verzamelen van Dresden Porselein

Dresden porselein is zeer gewild onder verzamelaars vanwege zijn schoonheid en historische waarde. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het verzamelen van Dresden porselein:

  • Merkteken: Dresden porselein is vaak gemarkeerd met een merkteken aan de onderkant van het stuk. Dit merkteken kan informatie geven over de fabriek waar het porselein is geproduceerd en de periode waarin het is gemaakt.
  • Authenticiteit: Vanwege de populariteit van Dresden porselein zijn er veel replica’s en vervalsingen op de markt. Het is belangrijk om de authenticiteit van een stuk te verifiëren voordat je het koopt. Raadpleeg een expert of doe grondig onderzoek voordat je een aankoop doet.
  • Conditie: Let op de conditie van het porselein bij het verzamelen. Beschadigingen, zoals chips of barsten, kunnen de waarde van een stuk verminderen. Kies voor stukken in goede staat en vermijd gerepareerde of gerestaureerde items, tenzij je specifiek geïnteresseerd bent in restauratieprojecten.

Al met al is Dresden porselein een prachtige vorm van kunst en vakmanschap. Het heeft een rijke geschiedenis en blijft tot op de dag van vandaag gewaardeerd en verzameld worden. Of je nu een liefhebber bent van porselein of geïnteresseerd bent in het verzamelen van antiek, Dresden porselein is zeker een waardevolle toevoeging aan elke collectie.

Plaats een reactie