Facings composiet of porselein

Facings zijn dunne laagjes materiaal die op de voorkant van de tanden worden geplaatst om het uiterlijk van het gebit te verbeteren. Er zijn twee veelgebruikte materialen voor facings: composiet en porselein. In dit artikel zullen we de verschillen tussen facings van composiet en porselein bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw gebit.

Facings van composiet

Facings van composiet zijn gemaakt van een tandkleurig vulmateriaal dat direct op de tanden wordt aangebracht. Dit materiaal bestaat uit een mengsel van kunsthars en fijne deeltjes glas of keramiek. Facings van composiet kunnen in één tandartsbezoek worden geplaatst, omdat het materiaal ter plekke wordt gevormd en uitgehard met behulp van een speciale lamp.

Voordelen van facings van composiet:

 • Snelle behandeling: Facings van composiet kunnen in één tandartsbezoek worden geplaatst, waardoor je direct resultaat ziet.
 • Goedkoper: Facings van composiet zijn over het algemeen goedkoper dan facings van porselein.
 • Reparatie mogelijk: Als een facing van composiet beschadigd raakt, kan deze vaak worden gerepareerd zonder dat de hele facing vervangen hoeft te worden.

Nadelen van facings van composiet:

 • Minder duurzaam: Facings van composiet hebben over het algemeen een kortere levensduur dan facings van porselein. Ze kunnen na verloop van tijd verkleuren, slijten of breken.
 • Minder natuurlijk uiterlijk: Hoewel facings van composiet er over het algemeen natuurlijk uitzien, kunnen ze minder glanzend en minder transparant zijn dan facings van porselein.
 • Gevoeliger voor vlekken: Facings van composiet kunnen gevoeliger zijn voor vlekken door het gebruik van koffie, thee, rode wijn en andere kleurstoffen.

Facings van porselein

Facings van porselein zijn gemaakt van een keramisch materiaal dat in een tandtechnisch laboratorium wordt vervaardigd. Het proces om facings van porselein te plaatsen duurt meestal langer dan bij facings van composiet, omdat er afdrukken van het gebit moeten worden gemaakt en de facings op maat moeten worden gemaakt.

Voordelen van facings van porselein:

 • Duurzaamheid: Facings van porselein hebben over het algemeen een langere levensduur dan facings van composiet. Ze zijn bestand tegen verkleuring, slijtage en breuken.
 • Natuurlijk uiterlijk: Facings van porselein hebben een natuurlijke glans en transparantie, waardoor ze vrijwel niet te onderscheiden zijn van natuurlijke tanden.
 • Weinig gevoelig voor vlekken: Facings van porselein zijn minder gevoelig voor vlekken dan facings van composiet, waardoor ze langer hun mooie uiterlijk behouden.

Nadelen van facings van porselein:

 • Kosten: Facings van porselein zijn over het algemeen duurder dan facings van composiet, vanwege het arbeidsintensieve productieproces.
 • Twee tandartsbezoeken: Het plaatsen van facings van porselein vereist meestal twee tandartsbezoeken, omdat de facings op maat moeten worden gemaakt in een tandtechnisch laboratorium.
 • Minder reparatiemogelijkheden: Als een facing van porselein beschadigd raakt, kan deze meestal niet worden gerepareerd en moet de hele facing worden vervangen.

Conclusie

De keuze tussen facings van composiet en porselein hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, de gewenste duurzaamheid en het gewenste uiterlijk. Facings van composiet zijn over het algemeen goedkoper en kunnen snel worden geplaatst, maar zijn minder duurzaam en gevoeliger voor vlekken. Facings van porselein zijn duurder en vereisen meer tijd, maar zijn duurzamer en hebben een natuurlijker uiterlijk. Raadpleeg altijd je tandarts om de beste optie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Plaats een reactie