Facings van Porselein of Composiet: Een Glimlach om Trots op te Zijn

Facings zijn een populaire cosmetische tandheelkundige behandeling die wordt gebruikt om het uiterlijk van tanden te verbeteren. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder porselein en composiet. In dit artikel zullen we de verschillen tussen facings van porselein en composiet bespreken, evenals de voordelen en nadelen van elk materiaal.

Facings van Porselein

Facings van porselein zijn gemaakt van een duurzaam en esthetisch materiaal dat lijkt op natuurlijke tanden. Ze worden op maat gemaakt in een tandheelkundig laboratorium en vervolgens op de tanden bevestigd met behulp van een speciale lijm. Porseleinen facings hebben verschillende voordelen:

 • Natuurlijke uitstraling: Porselein heeft een vergelijkbare glans en kleur als natuurlijke tanden, waardoor de facings er zeer realistisch uitzien.
 • Langdurigheid: Porseleinen facings zijn zeer duurzaam en kunnen jarenlang meegaan als ze goed worden verzorgd.
 • Weerstand tegen vlekken: In tegenstelling tot natuurlijke tanden zijn porseleinen facings bestand tegen vlekken door voedsel en dranken zoals koffie, thee en rode wijn.

Hoewel porseleinen facings veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden:

 • Kosten: Porseleinen facings zijn over het algemeen duurder dan facings van composiet.
 • Tandbeslijping: Om porseleinen facings te plaatsen, moet een dun laagje van het tandglazuur worden verwijderd. Dit is een onomkeerbare procedure.
 • Twee tandartsbezoeken: Het plaatsen van porseleinen facings vereist meestal twee tandartsbezoeken, omdat de facings in een tandheelkundig laboratorium moeten worden vervaardigd.

Facings van Composiet

Facings van composiet zijn gemaakt van een tandkleurig materiaal dat direct op de tanden wordt aangebracht. In tegenstelling tot porseleinen facings, kunnen facings van composiet in één tandartsbezoek worden geplaatst. Hier zijn enkele voordelen van facings van composiet:

 • Directe resultaten: Facings van composiet kunnen direct worden geplaatst, waardoor u direct kunt genieten van een verbeterde glimlach.
 • Minimale tandbeslijping: Bij het plaatsen van facings van composiet is er meestal geen of minimale tandbeslijping nodig, waardoor het een minder invasieve procedure is.
 • Kosten: Over het algemeen zijn facings van composiet goedkoper dan facings van porselein.

Hoewel facings van composiet veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen:

 • Minder duurzaamheid: Facings van composiet zijn over het algemeen minder duurzaam dan porseleinen facings en kunnen na verloop van tijd verkleuren of beschadigd raken.
 • Gevoeligheid voor vlekken: Composiet facings kunnen gevoeliger zijn voor vlekken door voedsel en dranken, vooral als ze regelmatig worden blootgesteld aan sterk gekleurde substanties.
 • Beperkte levensduur: Facings van composiet hebben over het algemeen een kortere levensduur dan porseleinen facings en moeten mogelijk na enkele jaren worden vervangen.

Welk materiaal is het beste?

Het kiezen tussen facings van porselein en composiet hangt af van verschillende factoren, waaronder uw budget, esthetische voorkeur en tandheelkundige behoeften. Als u op zoek bent naar een duurzame en langdurige oplossing met een natuurlijke uitstraling, kunnen porseleinen facings de beste keuze zijn. Aan de andere kant, als u op zoek bent naar een meer betaalbare en snellere oplossing, kunnen facings van composiet een goede optie zijn.

Het is belangrijk om uw tandarts te raadplegen voordat u een beslissing neemt. Uw tandarts kan uw specifieke situatie beoordelen en u helpen bij het kiezen van het beste materiaal voor uw facings.

Conclusie

Facings van porselein en composiet zijn beide uitstekende opties om uw glimlach te verbeteren. Porseleinen facings bieden een natuurlijke uitstraling en duurzaamheid, terwijl facings van composiet een snellere en meer betaalbare oplossing kunnen zijn. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elk materiaal af te wegen en uw tandarts te raadplegen voordat u een beslissing neemt. Met de juiste facings kunt u een stralende glimlach krijgen waar u trots op kunt zijn!

Plaats een reactie