Imari porselein herkennen

Imari porselein is een prachtige en waardevolle vorm van keramiek die zijn oorsprong vindt in Japan. Het staat bekend om zijn levendige kleuren, gedetailleerde patronen en delicate afwerking. Het herkennen van echt Imari porselein kan echter een uitdaging zijn, omdat er veel imitaties en replica’s op de markt zijn. In dit artikel zullen we enkele belangrijke kenmerken en tips bespreken om echt Imari porselein te herkennen.

Wat is Imari porselein?

Imari porselein is vernoemd naar de Japanse havenstad Imari, waar het in de 17e eeuw voor het eerst werd geproduceerd. Het porselein werd gemaakt voor de export naar Europa en werd al snel populair vanwege zijn unieke stijl en vakmanschap. Imari porselein wordt gekenmerkt door zijn heldere kleuren, zoals kobaltblauw, rood en goud, en gedetailleerde patronen geïnspireerd op de natuur, mythologie en traditionele Japanse kunst.

Hoe Imari porselein te herkennen?

Om echt Imari porselein te herkennen, moet je letten op de volgende kenmerken:

1. Kleuren

Echt Imari porselein heeft levendige en heldere kleuren. Het kobaltblauw moet diep en intens zijn, terwijl het rood rijk en levendig moet zijn. Goudaccenten moeten glanzen en niet dof of vervaagd lijken. Let ook op de manier waarop de kleuren zijn aangebracht. Echt Imari porselein heeft vaak een zachte overgang tussen de kleuren, terwijl imitaties vaak een abrupte overgang hebben.

2. Patronen

De patronen op Imari porselein zijn vaak complex en gedetailleerd. Ze kunnen bloemen, vogels, landschappen, mythologische figuren en andere traditionele Japanse motieven bevatten. Echt Imari porselein heeft scherpe en nauwkeurige patronen, terwijl imitaties vaak vage en onscherpe details hebben. Let ook op de symmetrie van de patronen. Echt Imari porselein heeft meestal een perfecte symmetrie, terwijl imitaties vaak onregelmatigheden vertonen.

3. Merktekens

Echt Imari porselein heeft vaak merktekens aan de onderkant van het stuk. Deze merktekens kunnen informatie bevatten over de maker, de periode en de herkomst van het porselein. Het is belangrijk om te weten dat niet alle Imari porselein merktekens hebben, vooral oudere stukken kunnen ongemarkeerd zijn. Als er een merkteken aanwezig is, moet je het zorgvuldig onderzoeken. Echt Imari porselein heeft vaak scherpe en goed gedefinieerde merktekens, terwijl imitaties vaak vage en slordige merktekens hebben.

4. Gewicht en textuur

Echt Imari porselein is meestal licht van gewicht en heeft een delicate textuur. Het porselein moet dun en fijn aanvoelen, zonder onregelmatigheden of ruwe plekken. Imitaties kunnen vaak zwaarder zijn en een grovere textuur hebben. Let ook op de afwerking van het porselein. Echt Imari porselein heeft meestal een gladde en glanzende afwerking, terwijl imitaties vaak een matte of ongelijkmatige afwerking hebben.

Waar Imari porselein te vinden?

Imari porselein is tegenwoordig wereldwijd te vinden, zowel in antiekwinkels als online. Het is belangrijk om te weten dat echt Imari porselein vaak prijzig is vanwege zijn zeldzaamheid en historische waarde. Als je op zoek bent naar een echt stuk Imari porselein, is het raadzaam om te kopen bij gerenommeerde verkopers en experts te raadplegen. Ze kunnen je helpen bij het identificeren en beoordelen van de echtheid van het porselein.

Conclusie

Imari porselein is een prachtige vorm van keramiek die bekend staat om zijn levendige kleuren en gedetailleerde patronen. Het herkennen van echt Imari porselein kan een uitdaging zijn vanwege de vele imitaties op de markt. Door te letten op de kleuren, patronen, merktekens, gewicht en textuur van het porselein, kun je echter een beter inzicht krijgen in de echtheid ervan. Als je op zoek bent naar een echt stuk Imari porselein, is het altijd raadzaam om te kopen bij betrouwbare verkopers en experts te raadplegen. Met deze tips kun je hopelijk genieten van de schoonheid en waarde van echt Imari porselein.

Plaats een reactie