KPM Porselein: Een Klassiek Meesterwerk van Duitse Ambacht

KPM porselein, ook bekend als Koninklijke Porzellan-Manufaktur Berlin, is een van de meest prestigieuze en gewaardeerde porseleinmerken ter wereld. Het staat bekend om zijn uitmuntende vakmanschap, tijdloze ontwerpen en hoge kwaliteit. KPM porselein is een ware schat voor verzamelaars en liefhebbers van fijn porselein.

De Geschiedenis van KPM Porselein

KPM porselein heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1763, toen koning Frederik II van Pruisen de Koninklijke Porzellan-Manufaktur Berlin oprichtte. Het doel was om porselein van de hoogste kwaliteit te produceren en de concurrentie aan te gaan met gerenommeerde porseleinmerken zoals Meissen.

Vanaf het begin stond KPM porselein bekend om zijn innovatieve ontwerpen en technieken. Het merk introduceerde nieuwe decoratieve stijlen en experimenteerde met verschillende glazuren en kleuren. Het duurde niet lang voordat KPM porselein een favoriet werd van de Europese adel en koninklijke families.

Een van de meest iconische ontwerpen van KPM porselein is het “KPM-blauw”, een diepblauwe kleur die wordt gebruikt voor decoratieve patronen en motieven. Dit kenmerkende blauw is een handelsmerk geworden van KPM porselein en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt in hedendaagse collecties.

De Productie van KPM Porselein

De productie van KPM porselein is een complex en tijdrovend proces dat vakmanschap en precisie vereist. Het begint met het zorgvuldig selecteren van de beste grondstoffen, waaronder fijne klei en mineralen. Deze grondstoffen worden gemengd en gevormd tot de gewenste vormen, zoals borden, kopjes en vazen.

Na het vormen worden de porseleinen voorwerpen gedroogd en vervolgens gebakken op hoge temperaturen. Dit proces, bekend als het bakken van biscuit, zorgt ervoor dat het porselein zijn stevigheid en duurzaamheid krijgt. Na het bakken worden de voorwerpen zorgvuldig geschuurd en gepolijst om een glad oppervlak te creëren.

De volgende stap is het aanbrengen van decoraties en patronen op het porselein. Dit gebeurt met de hand door ervaren ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in verschillende technieken, zoals schilderen, stempelen en vergulden. Het is dit vakmanschap dat KPM porselein zijn unieke uitstraling en charme geeft.

Na het decoreren worden de porseleinen voorwerpen opnieuw gebakken om de decoraties permanent te maken. Dit proces, bekend als het glazuren en bakken van het porselein, zorgt ervoor dat de kleuren helder en levendig blijven, zelfs na jarenlang gebruik.

De Waarde van KPM Porselein

KPM porselein is niet alleen geliefd vanwege zijn schoonheid, maar ook vanwege zijn waarde. Als een van de oudste porseleinmerken ter wereld en met een rijke geschiedenis, zijn KPM porseleinen stukken zeer gewild onder verzamelaars en kunstliefhebbers.

De waarde van KPM porselein wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de zeldzaamheid van het stuk, de conditie, de leeftijd en de kwaliteit van het vakmanschap. Oudere stukken, vooral die uit de 18e en 19e eeuw, zijn vaak het meest waardevol vanwege hun historische betekenis en zeldzaamheid.

Daarnaast zijn er ook speciale edities en limited edition collecties van KPM porselein die een hogere waarde hebben. Deze stukken worden vaak geproduceerd ter ere van speciale gelegenheden of in samenwerking met gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers.

KPM Porselein in de Moderne Tijd

Ondanks zijn lange geschiedenis blijft KPM porselein een relevant en gewaardeerd merk in de moderne tijd. Het merk heeft zich aangepast aan de veranderende smaak en trends, terwijl het nog steeds trouw blijft aan zijn traditionele vakmanschap en kwaliteit.

Vandaag de dag produceert KPM porselein een breed scala aan producten, waaronder serviesgoed, decoratieve objecten en kunstwerken. Het merk werkt ook samen met hedendaagse kunstenaars en ontwerpers om unieke en eigentijdse collecties te creëren die de traditie van KPM porselein voortzetten.

Met zijn tijdloze schoonheid en vakmanschap blijft KPM porselein een symbool van elegantie en verfijning. Of het nu wordt gebruikt voor dagelijks gebruik of als pronkstuk in een verzameling, KPM porselein is een waardevol erfgoed dat generaties lang gekoesterd zal worden.

Conclusie

KPM porselein is een meesterwerk van Duitse ambacht en vakmanschap. Met zijn rijke geschiedenis, tijdloze ontwerpen en hoge kwaliteit heeft KPM porselein een speciale plaats veroverd in de wereld van fijn porselein. Of je nu een verzamelaar bent of gewoon op zoek bent naar een stuk van buitengewone schoonheid, KPM porselein is een investering die de tand des tijds zal doorstaan.

Plaats een reactie