Meissen porselein herkennen

Meissen porselein is een van de meest gewilde en waardevolle soorten porselein ter wereld. Het werd voor het eerst geproduceerd in de stad Meissen, Duitsland, in de 18e eeuw. Het staat bekend om zijn fijne kwaliteit, delicate ontwerpen en rijke geschiedenis. Het herkennen van echt Meissen porselein kan echter een uitdaging zijn, omdat er veel imitaties en replica’s op de markt zijn. In dit artikel zullen we enkele belangrijke kenmerken en tips bespreken om echt Meissen porselein te herkennen.

1. Merktekens

Een van de belangrijkste manieren om echt Meissen porselein te herkennen, is door te kijken naar de merktekens op het stuk. Meissen porselein is altijd gemarkeerd met een specifiek merkteken dat de authenticiteit ervan bevestigt. Het meest voorkomende merkteken is het gekruiste zwaardenmerk, dat bestaat uit twee gekruiste zwaarden met een puntige kroon erboven. Dit merkteken werd voor het eerst geïntroduceerd in 1720 en wordt nog steeds gebruikt op Meissen porselein tot op de dag van vandaag.

Naast het gekruiste zwaardenmerk zijn er ook andere merktekens die kunnen worden gevonden op Meissen porselein, afhankelijk van het tijdperk waarin het werd geproduceerd. Deze merktekens kunnen variëren van een enkele zwaard tot een combinatie van letters en cijfers. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met deze merktekens en ze te vergelijken met bekende voorbeelden van Meissen merktekens om de authenticiteit van een stuk te bepalen.

2. Kwaliteit van het porselein

Echt Meissen porselein staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en vakmanschap. Het porselein is dun, lichtgewicht en heeft een heldere, witte kleur. Het oppervlak moet glad en glanzend zijn, zonder onvolkomenheden of ruwe plekken. Let ook op de details van het ontwerp, zoals de scherpte van de randen en de precisie van de schilderingen. Meissen porselein wordt vaak versierd met bloemen, dieren, mythologische figuren en landschappen, en de details van deze ontwerpen moeten duidelijk en goed uitgevoerd zijn.

Daarnaast heeft Meissen porselein vaak een specifieke glazuurafwerking. Het kan een licht glanzend of mat uiterlijk hebben, afhankelijk van het tijdperk waarin het werd geproduceerd. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met de verschillende glazuurafwerkingen die werden gebruikt in verschillende periodes van de Meissen productie om de authenticiteit van een stuk te beoordelen.

3. Stijl en ontwerp

Meissen porselein heeft door de jaren heen verschillende stijlen en ontwerpen gekend. Het is belangrijk om bekend te zijn met de kenmerken van deze verschillende stijlen om echt Meissen porselein te kunnen herkennen. Enkele van de bekendste stijlen zijn het barokke Meissen porselein uit de 18e eeuw, dat vaak versierd is met bloemen en rococo-elementen, en het neoclassicistische Meissen porselein uit de 19e eeuw, dat geïnspireerd is door de klassieke oudheid.

Daarnaast heeft Meissen porselein ook verschillende ontwerpers gehad die elk hun eigen stijl en kenmerken hebben toegevoegd aan de stukken. Enkele van de beroemdste ontwerpers zijn Johann Joachim Kändler, die bekend staat om zijn gedetailleerde beeldhouwwerk, en Johann Friedrich Böttger, de oprichter van de Meissen porseleinfabriek. Het is nuttig om vertrouwd te raken met de stijl en ontwerpen van deze ontwerpers om de authenticiteit van een stuk te kunnen beoordelen.

4. Provenance en documentatie

Als u een stuk Meissen porselein tegenkomt en twijfelt over de authenticiteit ervan, is het altijd nuttig om te kijken naar de provenance en documentatie van het stuk. Echt Meissen porselein wordt vaak geleverd met certificaten van echtheid en documentatie die de herkomst en geschiedenis van het stuk bevestigen. Het is belangrijk om deze documenten zorgvuldig te onderzoeken en te verifiëren om er zeker van te zijn dat het stuk echt is.

Daarnaast kan het ook nuttig zijn om te kijken naar de geschiedenis van de verkoper of veilinghuis waar u het stuk koopt. Gerenommeerde verkopers en veilinghuizen zullen vaak gedetailleerde informatie verstrekken over de herkomst en authenticiteit van de stukken die ze verkopen.

Conclusie

Het herkennen van echt Meissen porselein kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en aandacht voor detail is het mogelijk om de authenticiteit van een stuk te bepalen. Het controleren van de merktekens, kwaliteit van het porselein, stijl en ontwerp, en het onderzoeken van de provenance en documentatie zijn allemaal belangrijke stappen bij het herkennen van echt Meissen porselein. Door deze tips te volgen, kunt u met vertrouwen investeren in en genieten van dit prachtige en waardevolle porselein.

Plaats een reactie