Meissen porselein kopen: Een gids voor liefhebbers van fijn aardewerk

Meissen porselein is al eeuwenlang een symbool van elegantie en vakmanschap. Het is een van de meest gewilde en waardevolle soorten porselein ter wereld. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van Meissen porselein, bent u bij ons aan het juiste adres. In dit artikel zullen we u alles vertellen wat u moet weten over het kopen van Meissen porselein, inclusief waar u het kunt vinden, waar u op moet letten en hoe u de authenticiteit kunt controleren.

Wat is Meissen porselein?

Meissen porselein is afkomstig uit de stad Meissen in Duitsland, waar het voor het eerst werd geproduceerd in de vroege 18e eeuw. Het staat bekend om zijn delicate schoonheid en verfijnde details. Meissen porselein wordt met de hand gemaakt en beschilderd door ervaren ambachtslieden, waardoor elk stuk uniek is.

Meissen porselein is herkenbaar aan zijn kenmerkende blauwe kruismerk, dat werd geïntroduceerd in 1722 en nog steeds wordt gebruikt om de authenticiteit van elk stuk te garanderen. Het porselein wordt vaak versierd met bloemmotieven, mythologische figuren en landschappen.

Waar kunt u Meissen porselein kopen?

Als u op zoek bent naar Meissen porselein, zijn er verschillende plaatsen waar u het kunt kopen. Hier zijn enkele opties:

 • Antiekwinkels: Antiekwinkels zijn een geweldige plek om authentiek Meissen porselein te vinden. Ze hebben vaak een breed scala aan stukken, variërend van borden en kopjes tot vazen en beeldjes.
 • Veilingen: Veilingen zijn een spannende manier om Meissen porselein te kopen. U kunt bieden op stukken die u interesseren en mogelijk een koopje vinden. Zorg er wel voor dat u de staat en de authenticiteit van het porselein controleert voordat u een bod uitbrengt.
 • Online marktplaatsen: Er zijn verschillende online marktplaatsen waar u Meissen porselein kunt kopen. Zorg ervoor dat u koopt van betrouwbare verkopers en vraag om gedetailleerde foto’s en informatie over de staat van het porselein.
 • Gespecialiseerde winkels: Er zijn ook gespecialiseerde winkels die zich richten op Meissen porselein. Deze winkels hebben vaak een uitgebreide collectie en deskundig personeel dat u kan helpen bij het vinden van het perfecte stuk.

Waar moet u op letten bij het kopen van Meissen porselein?

Als u Meissen porselein wilt kopen, zijn er enkele belangrijke dingen waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat u een authentiek en waardevol stuk krijgt:

 • Authenticiteit: Controleer altijd de authenticiteit van het porselein voordat u het koopt. Zoek naar het blauwe kruismerk van Meissen op het stuk en vraag om een certificaat van echtheid als dat mogelijk is.
 • Staat: Controleer de staat van het porselein zorgvuldig. Let op eventuele chips, barsten of reparaties. Kleine onvolkomenheden zijn normaal bij oud porselein, maar grote schade kan de waarde verminderen.
 • Provenance: Als u de geschiedenis van het stuk kunt achterhalen, kan dit de waarde ervan vergroten. Vraag naar de herkomst en eventuele vorige eigenaren.
 • Prijs: Meissen porselein kan behoorlijk prijzig zijn, vooral als het zeldzaam of van hoge kwaliteit is. Vergelijk prijzen bij verschillende verkopers en zorg ervoor dat u een eerlijke prijs betaalt.

Hoe kunt u de authenticiteit van Meissen porselein controleren?

Het controleren van de authenticiteit van Meissen porselein kan soms lastig zijn, omdat er veel vervalsingen op de markt zijn. Hier zijn enkele tips om u te helpen de echtheid te bepalen:

 • Blauw kruismerk: Zoek naar het blauwe kruismerk van Meissen op het porselein. Dit merk moet duidelijk en nauwkeurig zijn. Vervalsingen hebben vaak onnauwkeurige of slordige merken.
 • Stempels en markeringen: Controleer of er andere stempels of markeringen op het porselein staan, zoals de naam “Meissen” of andere fabrieksmerken. Deze moeten ook duidelijk en goed gemaakt zijn.
 • Stijl en ontwerp: Bestudeer de stijl en het ontwerp van het porselein. Meissen porselein heeft vaak kenmerkende bloemmotieven en gedetailleerde schilderingen. Vervalsingen kunnen er minder verfijnd uitzien.
 • Deskundig advies: Als u twijfelt over de echtheid van een stuk, vraag dan om deskundig advies. Een ervaren porseleinexpert kan u helpen bij het beoordelen van de authenticiteit.

Conclusie

Meissen porselein is een prachtige toevoeging aan elke verzameling of interieur. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van Meissen porselein, zorg er dan voor dat u goed geïnformeerd bent en weet waar u op moet letten. Koop altijd bij betrouwbare verkopers en controleer de authenticiteit en staat van het porselein zorgvuldig. Met de juiste kennis en aandacht kunt u een waardevol en prachtig stuk Meissen porselein vinden waar u jarenlang van kunt genieten.

Plaats een reactie