Meissen Porselein Merktekens

Meissen Porselein Merktekens

Meissen porselein merktekens zijn van groot belang voor verzamelaars en liefhebbers van dit prachtige porselein. Het Meissen porselein, dat zijn oorsprong vindt in de stad Meissen in Duitsland, staat bekend om zijn hoge kwaliteit en vakmanschap. De merktekens op deze porseleinen stukken bieden waardevolle informatie over de herkomst en ouderdom van het porselein.

Geschiedenis van Meissen Porselein

Meissen porselein werd voor het eerst geproduceerd in de vroege 18e eeuw. Het was de eerste Europese fabriek die porselein op grote schaal produceerde. Het geheim van het maken van porselein was tot die tijd in handen van de Chinezen. Augustus de Sterke, keurvorst van Saksen, was vastbesloten om dit geheim te ontrafelen en richtte de Meissen porseleinfabriek op.

De vroege Meissen porseleinstukken waren vaak geïnspireerd door Chinese en Japanse ontwerpen. Ze werden gekenmerkt door delicate details en levendige kleuren. Het duurde echter niet lang voordat Meissen zijn eigen unieke stijl ontwikkelde, met kenmerkende motieven zoals bloemen, vogels en mythologische figuren.

De Betekenis van Merktekens

De merktekens op Meissen porselein zijn van onschatbare waarde bij het identificeren en dateren van stukken. Deze merktekens werden gebruikt om de authenticiteit van het porselein te waarborgen en om de herkomst ervan aan te geven. Ze werden vaak met de hand geschilderd of gestempeld op de onderkant van het porselein.

De vroegste merktekens op Meissen porselein waren eenvoudig en bestonden uit een enkele letter of een combinatie van letters en cijfers. Na verloop van tijd werden de merktekens complexer en bevatten ze vaak een combinatie van symbolen, initialen en cijfers. Deze merktekens kunnen informatie geven over de periode waarin het porselein werd geproduceerd, de kunstenaar die het heeft gemaakt en soms zelfs de specifieke vorm of decoratie van het stuk.

Voorbeelden van Meissen Porselein Merktekens

Er zijn talloze merktekens gebruikt op Meissen porselein door de jaren heen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • De blauwe zwaardmarkeerder: Dit is het meest bekende merkteken van Meissen porselein. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1720 en wordt nog steeds gebruikt tot op de dag van vandaag. Het merkteken bestaat uit een blauw zwaard, vaak met een kruis erboven. Het kan ook andere symbolen bevatten, zoals sterren, stippen of initialen.
  • De kruisende zwaarden: Dit merkteken werd gebruikt tussen 1723 en 1731. Het bestaat uit twee zwaarden die elkaar kruisen, vaak met een ster erboven. Dit merkteken is zeer gewild onder verzamelaars van Meissen porselein.
  • De puntjes onder het merkteken: Vanaf 1774 begon Meissen porselein puntjes onder het merkteken toe te voegen. Het aantal puntjes gaf aan in welk decennium het stuk was gemaakt. Bijvoorbeeld, één puntje stond voor de jaren 1774-1783, twee puntjes voor 1784-1793, enzovoort.

Conclusie

Meissen porselein merktekens zijn van onschatbare waarde bij het identificeren en dateren van porseleinen stukken. Ze bieden waardevolle informatie over de herkomst, ouderdom en authenticiteit van het porselein. Verzamelaars en liefhebbers van Meissen porselein hechten veel waarde aan deze merktekens en bestuderen ze nauwkeurig om meer te weten te komen over hun kostbare stukken.

Plaats een reactie