Porselein Engels: Een Kijkje in de Geschiedenis en Kenmerken van Engels Porselein

Porselein Engels is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar porselein dat is vervaardigd in Engeland. Het Engelse porselein heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn vakmanschap en kwaliteit. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorsprong, kenmerken en bekende producenten van Engels porselein.

De Oorsprong van Engels Porselein

De productie van porselein in Engeland begon in de 18e eeuw, nadat de geheimen van het maken van porselein uit China werden ontdekt. Engelse handelaren brachten porselein uit China naar Europa, wat leidde tot een enorme vraag naar dit exotische en kostbare materiaal. Om aan deze vraag te voldoen, begonnen Engelse pottenbakkers te experimenteren met het maken van hun eigen porselein.

De eerste succesvolle poging om porselein in Engeland te produceren vond plaats in de stad Worcester in 1751. Dr. John Wall, een apotheker, en William Davis, een pottenbakker, slaagden erin om een ​​geheim recept te ontwikkelen voor het maken van porselein. Dit markeerde het begin van de Engelse porseleinindustrie.

Kenmerken van Engels Porselein

Engels porselein staat bekend om zijn hoge kwaliteit en vakmanschap. Het heeft verschillende kenmerken die het onderscheiden van porselein uit andere landen:

  • Fijnheid: Engels porselein is vaak fijner en lichter dan porselein uit andere landen. Dit komt door de zorgvuldige selectie van grondstoffen en het verfijnde productieproces.
  • Translucentie: Engels porselein heeft een mooie translucentie, waardoor het licht door het materiaal kan schijnen. Dit geeft het porselein een elegante uitstraling.
  • Decoraties: Engels porselein staat bekend om zijn prachtige decoraties. Veel Engelse porseleinproducenten gebruikten ingewikkelde schildertechnieken, zoals het beschilderen van bloemen, landschappen en portretten.
  • Veelzijdigheid: Engels porselein werd gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder serviesgoed, vazen, beeldjes en decoratieve objecten. Het was geliefd bij de aristocratie en de middenklasse.

Bekende Producenten van Engels Porselein

Er zijn verschillende bekende producenten van Engels porselein die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling en popularisering van dit ambacht. Enkele van de meest prominente producenten zijn:

  • Worcester: De Worcester Porcelain Company was een van de eerste en meest succesvolle producenten van Engels porselein. Het bedrijf werd opgericht in 1751 en produceerde porselein van hoge kwaliteit met prachtige decoraties.
  • Spode: Spode is een andere bekende naam in de Engelse porseleinindustrie. Het bedrijf werd opgericht in 1770 en staat bekend om zijn innovatieve technieken en ontwerpen. Spode-porselein is geliefd om zijn heldere kleuren en gedetailleerde patronen.
  • Wedgwood: Hoewel Wedgwood vooral bekend staat om zijn aardewerk, heeft het bedrijf ook porselein geproduceerd. Wedgwood-porselein is herkenbaar aan zijn klassieke ontwerpen en verfijnde afwerking.
  • Minton: Minton is een andere gerenommeerde producent van Engels porselein. Het bedrijf werd opgericht in 1793 en produceerde porselein van hoge kwaliteit met prachtige decoraties. Minton-porselein werd vaak gebruikt door de Britse koninklijke familie.

Conclusie

Porselein Engels heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn vakmanschap en kwaliteit. Het begon allemaal in de 18e eeuw, toen Engelse pottenbakkers erin slaagden om porselein te produceren na het ontdekken van de geheimen uit China. Engels porselein onderscheidt zich door zijn fijnheid, translucentie, prachtige decoraties en veelzijdigheid. Producenten zoals Worcester, Spode, Wedgwood en Minton hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en popularisering van Engels porselein. Vandaag de dag wordt Engels porselein nog steeds gewaardeerd om zijn schoonheid en vakmanschap, en het blijft een geliefd verzamelobject voor porseleinliefhebbers over de hele wereld.

Plaats een reactie