Porselein Glazuur

Porselein Glazuur

Porselein glazuur is een essentieel onderdeel van het productieproces van porselein. Het is een dunne laag van glasachtig materiaal die op het oppervlak van het porselein wordt aangebracht en vervolgens wordt verhit. Dit proces zorgt voor een gladde, glanzende afwerking en beschermt het porselein tegen vlekken en beschadigingen.

Soorten Porselein Glazuur

Er zijn verschillende soorten porselein glazuur die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het gewenste resultaat. Enkele veelvoorkomende soorten zijn:

 • Transparant glazuur: Dit type glazuur zorgt voor een heldere, doorschijnende afwerking. Het laat de natuurlijke kleur en textuur van het porselein zien.
 • Ondoorzichtig glazuur: Dit type glazuur bedekt het porselein volledig en zorgt voor een effen, niet-doorschijnende afwerking. Het kan in verschillende kleuren worden geproduceerd.
 • Craquelé glazuur: Dit type glazuur creëert een gebarsten, verouderde uitstraling. Het wordt vaak gebruikt om een antiek effect te bereiken.
 • Mat glazuur: Dit type glazuur zorgt voor een zijdeachtige, matte afwerking. Het geeft het porselein een elegante uitstraling.

Het Glazuurproces

Het aanbrengen van porselein glazuur is een nauwkeurig proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Hier zijn de stappen die worden gevolgd:

 1. Voorbereiding van het porselein: Het porselein moet schoon en droog zijn voordat het glazuur wordt aangebracht. Eventuele onzuiverheden moeten worden verwijderd.
 2. Glazuurmix: Het glazuur wordt gemengd volgens een specifiek recept. Dit recept kan variëren afhankelijk van het gewenste resultaat en het type glazuur dat wordt gebruikt.
 3. Aanbrengen van het glazuur: Het glazuur wordt met een kwast, spuitpistool of dompelmethode gelijkmatig op het porselein aangebracht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het glazuur gelijkmatig verdeeld is en geen druipers of luchtbellen bevat.
 4. Drogen: Nadat het glazuur is aangebracht, moet het porselein volledig drogen voordat het wordt verhit. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren, afhankelijk van de dikte van het glazuur en de omgevingsomstandigheden.
 5. Verhitting: Het porselein wordt vervolgens in een oven geplaatst en verhit tot een zeer hoge temperatuur, meestal tussen de 1200 en 1400 graden Celsius. Deze hoge temperatuur zorgt ervoor dat het glazuur smelt en zich hecht aan het porselein.
 6. Afkoelen: Na het verhittingsproces wordt het porselein langzaam afgekoeld om spanningen en barsten te voorkomen. Dit gebeurt meestal in de oven zelf, waar het porselein geleidelijk aan de omgevingstemperatuur wordt blootgesteld.

Voordelen van Porselein Glazuur

Het gebruik van porselein glazuur biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Bescherming: Het glazuur vormt een beschermende laag op het porselein, waardoor het bestand is tegen vlekken en beschadigingen. Dit verlengt de levensduur van het porselein.
 • Esthetiek: Porselein glazuur geeft het porselein een mooie, glanzende afwerking. Het verbetert de kleuren en details van het porselein en maakt het aantrekkelijker voor het oog.
 • Hygiëne: Het glazuur maakt het porselein gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden. Het voorkomt dat vuil en bacteriën in het porselein doordringen.
 • Veelzijdigheid: Met verschillende soorten glazuur kunnen verschillende effecten worden bereikt, waardoor porselein geschikt is voor verschillende stijlen en toepassingen.

Onderhoud van Porselein met Glazuur

Om porselein met glazuur in goede staat te houden, zijn er enkele belangrijke onderhoudstips:

 • Handwas: Porselein met glazuur moet bij voorkeur met de hand worden gewassen om beschadiging van het glazuur te voorkomen. Vermijd schurende materialen en agressieve reinigingsmiddelen.
 • Vermijd thermische schokken: Plaats porselein niet direct vanuit de koelkast in een hete oven, omdat dit kan leiden tot barsten in het glazuur. Laat het porselein geleidelijk opwarmen of afkoelen.
 • Vermijd stoten: Porselein met glazuur is gevoelig voor stoten en kan barsten of chippen. Wees voorzichtig bij het hanteren en opbergen van porselein om schade te voorkomen.
 • Regelmatig reinigen: Maak het porselein regelmatig schoon om vlekken en ophoping van vuil te voorkomen. Gebruik een zachte doek en mild reinigingsmiddel.

Porselein glazuur is een belangrijk element in de productie van porselein. Het biedt bescherming, verbetert de esthetiek en maakt het porselein gemakkelijker schoon te maken. Met verschillende soorten glazuur en zorgvuldig onderhoud kan porselein met glazuur vele jaren meegaan en een prachtige aanvulling zijn op elk interieur.

Plaats een reactie