Porselein merktekens Duitsland

Porselein merktekens zijn een belangrijk onderdeel van het identificeren en waarderen van porselein. In dit artikel zullen we ons richten op porselein merktekens uit Duitsland. Duitsland heeft een rijke geschiedenis op het gebied van porseleinproductie en heeft vele bekende porseleinmerken voortgebracht. Deze merktekens zijn van onschatbare waarde voor verzamelaars en liefhebbers van porselein.

Geschiedenis van porselein in Duitsland

De geschiedenis van porseleinproductie in Duitsland begon in de 18e eeuw. Het was in deze periode dat de eerste porseleinfabrieken werden opgericht, geïnspireerd door het succes van de Chinese en Japanse porseleinproductie. Een van de bekendste porseleinfabrieken uit deze tijd is Meissen, opgericht in 1710. Meissen porselein is wereldwijd bekend om zijn vakmanschap en kwaliteit.

Naast Meissen waren er ook andere belangrijke porseleinfabrieken in Duitsland, zoals Nymphenburg, Fürstenberg en KPM Berlin. Elk van deze fabrieken had zijn eigen unieke merkteken, waarmee de herkomst en authenticiteit van het porselein kon worden vastgesteld.

Soorten merktekens

Er zijn verschillende soorten merktekens die op Duits porselein kunnen voorkomen. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende merktekens:

  • Stempelmerken: Deze merktekens werden vaak gebruikt door porseleinfabrieken om hun producten te markeren. Ze bestaan uit een stempel met het logo of de initialen van de fabriek. Meestal werden deze merktekens op de onderkant van het porselein aangebracht.
  • Handgeschilderde merktekens: Sommige porseleinfabrieken gebruikten handgeschilderde merktekens om hun producten te onderscheiden. Deze merktekens waren vaak gedetailleerd en uniek voor elk stuk porselein.
  • Jaarmerken: Sommige fabrieken gebruikten jaarmerken om de productiedatum van het porselein aan te geven. Deze merktekens bestonden uit een combinatie van cijfers en letters die verwezen naar een specifiek jaar.
  • Ontwerpersmerken: In sommige gevallen werden porseleinmerken gebruikt om de ontwerper van het stuk porselein aan te geven. Deze merktekens waren vaak handtekeningen of initialen van de ontwerper.

Bekende Duitse porseleinmerken

Naast Meissen zijn er nog vele andere bekende Duitse porseleinmerken die geliefd zijn bij verzamelaars. Hieronder volgt een lijst van enkele van deze merken:

  • Nymphenburg: Opgericht in 1747, staat Nymphenburg bekend om zijn elegante en verfijnde porselein. Het merkteken van Nymphenburg bestaat uit een schild met een kroon erboven.
  • Fürstenberg: Deze porseleinfabriek werd opgericht in 1747 en produceert nog steeds porselein van hoge kwaliteit. Het merkteken van Fürstenberg is een gekroonde F.
  • KPM Berlin: KPM Berlin is een van de oudste porseleinfabrieken in Duitsland, opgericht in 1763. Het merkteken van KPM Berlin bestaat uit een scepter met een blauwe onderglazuur.

Identificeren van Duits porselein

Het identificeren van Duits porselein kan soms een uitdaging zijn, vooral als het merkteken vervaagd of beschadigd is. Het is belangrijk om te weten dat niet alle porseleinmerken uit Duitsland even waardevol zijn. Merken zoals Meissen en Nymphenburg worden over het algemeen hoger gewaardeerd dan minder bekende merken.

Om Duits porselein te identificeren, is het raadzaam om een naslagwerk te raadplegen met afbeeldingen van merktekens. Deze naslagwerken kunnen u helpen bij het vergelijken van het merkteken op uw porselein met bekende merktekens van Duitse fabrieken.

Conclusie

Porselein merktekens uit Duitsland zijn van onschatbare waarde voor verzamelaars en liefhebbers van porselein. Ze helpen bij het identificeren en waarderen van porselein en geven inzicht in de rijke geschiedenis van porseleinproductie in Duitsland. Door bekende merktekens te herkennen en te begrijpen, kunt u waardevolle stukken porselein verzamelen en genieten van de schoonheid en vakmanschap die deze merken vertegenwoordigen.

Plaats een reactie