Porselein servies blauw

Porselein servies blauw is een klassieke keuze voor het serveren van maaltijden en het creëren van een elegante tafelsetting. Het blauwe porselein servies is al eeuwenlang geliefd vanwege zijn tijdloze schoonheid en verfijnde uitstraling. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, kenmerken en voordelen van porselein servies blauw.

Geschiedenis van porselein servies blauw

Porselein, ook wel bekend als ‘wit goud’, werd voor het eerst ontwikkeld in China tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Christus). Het was een van de best bewaarde geheimen van China, aangezien porselein een zeer waardevol handelsproduct was. Het duurde eeuwen voordat de techniek van het maken van porselein werd ontdekt door Europese pottenbakkers.

In de 17e eeuw begon de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) porselein uit China naar Europa te importeren. Het blauwe porselein servies, dat bekend staat als ‘Chinees porselein’, werd al snel een grote hit onder de Europese adel. De prachtige blauwe patronen op het porselein waren uniek en ongeëvenaard.

In de 18e eeuw begonnen Europese pottenbakkers te experimenteren met het maken van hun eigen porselein. De beroemde porseleinfabrieken in Meissen, Duitsland en Sèvres, Frankrijk produceerden porselein servies blauw van hoge kwaliteit. Deze Europese porseleinfabrieken creëerden hun eigen versies van de blauwe patronen, geïnspireerd door het Chinese porselein.

Kenmerken van porselein servies blauw

Porselein servies blauw wordt gekenmerkt door zijn delicate en transparante uiterlijk. Het is gemaakt van een mengsel van kaolienklei, veldspaat en kwarts, dat bij hoge temperaturen wordt gebakken. Dit bakproces zorgt voor de kenmerkende hardheid en duurzaamheid van porselein.

Wat porselein servies blauw onderscheidt, zijn de prachtige blauwe patronen die met de hand worden geschilderd of gedrukt op het porselein. Deze patronen variëren van eenvoudige geometrische ontwerpen tot complexe landschappen en bloemmotieven. Het blauw wordt meestal verkregen door het gebruik van kobaltoxide, dat een diepe en levendige kleur geeft.

Porselein servies blauw is ook bekend om zijn fijne details en verfijnde afwerking. De randen van de borden en kopjes zijn vaak versierd met gouden of zilveren accenten, wat een extra vleugje luxe toevoegt aan de tafelsetting.

Voordelen van porselein servies blauw

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van porselein servies blauw:

  1. Elegante uitstraling: Het blauwe porselein servies voegt direct een vleugje elegantie toe aan elke tafel. De prachtige blauwe patronen en verfijnde afwerking maken van elke maaltijd een speciale gelegenheid.
  2. Duurzaamheid: Porselein is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen krassen en stoten. Het porselein servies blauw kan jarenlang meegaan zonder zijn schoonheid te verliezen.
  3. Veelzijdigheid: Porselein servies blauw is geschikt voor zowel dagelijks gebruik als speciale gelegenheden. Het kan worden gebruikt voor het serveren van ontbijt, lunch, diner en zelfs afternoon tea.
  4. Magnetron- en vaatwasserbestendig: Veel porselein servies blauw is geschikt voor gebruik in de magnetron en kan veilig worden gereinigd in de vaatwasser. Dit maakt het servies zeer praktisch in het dagelijks gebruik.
  5. Verzamelobject: Porselein servies blauw is niet alleen functioneel, maar ook een waardevol verzamelobject. Veel mensen genieten ervan om verschillende patronen en stijlen te verzamelen en ze tentoon te stellen in hun huis.

Kortom, porselein servies blauw is een tijdloze keuze voor het creëren van een elegante tafelsetting. Met zijn prachtige blauwe patronen, fijne details en duurzaamheid is het servies geschikt voor zowel dagelijks gebruik als speciale gelegenheden. Of je nu een liefhebber bent van antiek porselein of op zoek bent naar een stijlvol servies voor je moderne interieur, porselein servies blauw zal zeker indruk maken op je gasten en een vleugje luxe toevoegen aan je eettafel.

Plaats een reactie