Porselein vloertegel: een duurzame en stijlvolle keuze voor je interieur

Als je op zoek bent naar een vloer die zowel duurzaam als stijlvol is, dan is een porselein vloertegel de perfecte keuze. Porselein vloertegels zijn gemaakt van een speciaal soort keramiek dat bekend staat om zijn hardheid en duurzaamheid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen en eigenschappen van porselein vloertegels, evenals enkele tips voor het kiezen en onderhouden van deze tegels.

Wat is een porselein vloertegel?

Een porselein vloertegel is een keramische tegel die wordt gemaakt van een mengsel van klei, zand en andere natuurlijke materialen. Het mengsel wordt vervolgens verhit op zeer hoge temperaturen, waardoor de tegel zijn hardheid en duurzaamheid krijgt. Porselein vloertegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en afwerkingen, waardoor ze geschikt zijn voor vrijwel elk interieur.

Voordelen van porselein vloertegels

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van porselein vloertegels in je interieur:

 • Duurzaamheid: Porselein vloertegels zijn extreem hard en bestand tegen krassen, vlekken en slijtage. Ze zijn ideaal voor drukbezochte ruimtes zoals de keuken, hal of badkamer.
 • Waterbestendigheid: Porselein vloertegels hebben een lage waterabsorptie, waardoor ze perfect zijn voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Ze zijn bestand tegen water en voorkomen dat vocht doordringt in de tegel, waardoor schimmel- en meeldauwgroei wordt voorkomen.
 • Onderhoudsgemak: Porselein vloertegels zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Ze kunnen worden geveegd, gestofzuigd of gedweild met een mild reinigingsmiddel. Door hun gladde oppervlak hechten vuil en vlekken zich niet gemakkelijk aan de tegel.
 • Veelzijdigheid: Porselein vloertegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en afwerkingen. Of je nu een moderne, klassieke of rustieke uitstraling wilt creëren, er is altijd een porselein vloertegel die bij je interieur past.
 • Gezondheid en hygiëne: Porselein vloertegels zijn hypoallergeen en hebben geen invloed op de luchtkwaliteit in je huis. Ze zijn bestand tegen bacteriën, schimmels en allergenen, waardoor ze een gezonde en hygiënische keuze zijn voor mensen met allergieën of astma.

Hoe kies je de juiste porselein vloertegel?

Als je van plan bent om porselein vloertegels te kopen, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Stijl en kleur: Kies een porselein vloertegel die past bij de stijl en kleur van je interieur. Overweeg ook de grootte van de tegel en het patroon, afhankelijk van de grootte van de ruimte waarin je de tegels wilt plaatsen.
 • Hardheid: Controleer de hardheid van de tegel op de PEI-schaal (Porcelain Enamel Institute). Hoe hoger de PEI-waarde, hoe harder de tegel en hoe beter bestand tegen slijtage. Voor drukbezochte ruimtes zoals de keuken of hal, kies je een tegel met een hogere PEI-waarde.
 • Afwerking: Porselein vloertegels zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals gepolijst, mat of geribbeld. Overweeg de gewenste uitstraling en het gewenste onderhoudsgemak bij het kiezen van de afwerking.
 • Budget: Bepaal je budget voordat je op zoek gaat naar porselein vloertegels. Er zijn tegels verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus het is belangrijk om te weten hoeveel je wilt uitgeven.

Onderhoud van porselein vloertegels

Om je porselein vloertegels in optimale staat te houden, zijn er enkele onderhoudstips die je kunt volgen:

 • Veeg of stofzuig regelmatig om stof en vuil te verwijderen.
 • Dweil de tegels wekelijks met een mild reinigingsmiddel en warm water.
 • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, omdat deze de tegels kunnen beschadigen.
 • Verwijder gemorste vloeistoffen onmiddellijk om vlekken te voorkomen.
 • Plaats viltjes onder meubels om krassen op de tegels te voorkomen.

Conclusie

Een porselein vloertegel is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, stijlvolle en onderhoudsvriendelijke vloer. Met hun hardheid, waterbestendigheid en veelzijdigheid zijn porselein vloertegels geschikt voor vrijwel elke ruimte in je huis. Door rekening te houden met de stijl, hardheid, afwerking en je budget, kun je de perfecte porselein vloertegel kiezen die past bij je interieur. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen om de tegels in optimale staat te houden. Met porselein vloertegels kun je genieten van een prachtige en duurzame vloer die jarenlang meegaat.

Plaats een reactie