Wedgwood Porselein

Wedgwood Porselein

Wedgwood porselein is een van de meest bekende en gewaardeerde merken in de wereld van porselein. Het staat bekend om zijn elegantie, vakmanschap en tijdloze ontwerpen. Wedgwood porselein is al meer dan 250 jaar een symbool van kwaliteit en stijl.

Geschiedenis van Wedgwood Porselein

Wedgwood porselein werd opgericht in 1759 door Josiah Wedgwood in Staffordshire, Engeland. Hij begon zijn carrière als pottenbakker en ontwikkelde al snel een passie voor porselein. Wedgwood was een visionair en innovator in zijn vakgebied en introduceerde verschillende technieken en ontwerpen die de porseleinindustrie revolutioneerden.

Een van de meest opvallende kenmerken van Wedgwood porselein is de blauwe jaspis, een uniek decoratief patroon dat Wedgwood zelf heeft ontwikkeld. Het patroon is geïnspireerd op de natuurlijke schoonheid van halfedelstenen en wordt nog steeds veel gebruikt in Wedgwood-ontwerpen.

Wedgwood porselein werd al snel populair in heel Europa en werd zelfs een favoriet van koninklijke families. Koningin Charlotte, de vrouw van koning George III, was een grote fan van Wedgwood porselein en bestelde regelmatig serviezen en andere stukken voor haar paleis.

Kenmerken van Wedgwood Porselein

Wedgwood porselein staat bekend om zijn hoge kwaliteit en vakmanschap. Elk stuk wordt met de hand gemaakt door ervaren ambachtslieden, die de tradities en technieken van Wedgwood door de generaties heen hebben doorgegeven.

Enkele kenmerken van Wedgwood porselein zijn:

 • Delicate en dunne wanden: Wedgwood porselein is bekend om zijn dunne en lichte constructie, waardoor het elegant en verfijnd oogt.
 • Translucentie: Wedgwood porselein heeft een natuurlijke translucentie, waardoor het licht mooi door het porselein schijnt.
 • Verfijnde decoraties: Wedgwood porselein is vaak versierd met prachtige patronen en reliëfs, zoals de eerder genoemde blauwe jaspis.
 • Duurzaamheid: Ondanks de delicate uitstraling is Wedgwood porselein ook duurzaam en bestand tegen dagelijks gebruik.

Collecties en Ontwerpen

Wedgwood porselein heeft een breed scala aan collecties en ontwerpen die passen bij verschillende smaken en stijlen. Enkele van de meest populaire collecties zijn:

 • Wedgwood Jasperware: Deze collectie is geïnspireerd op de blauwe jaspis en omvat vazen, borden, theeserviezen en meer.
 • Wedgwood Intaglio: Deze collectie heeft een klassiek ontwerp met ingegraveerde motieven en is perfect voor formele diners en speciale gelegenheden.
 • Wedgwood Renaissance Gold: Deze collectie is voorzien van een gouden rand en verfijnde details, waardoor het een luxe uitstraling heeft.

Naast deze collecties biedt Wedgwood ook limited edition-stukken en samenwerkingen met bekende ontwerpers en kunstenaars. Dit maakt Wedgwood porselein een gewilde keuze voor verzamelaars en liefhebbers van exclusieve stukken.

Verzorging en Onderhoud

Om de schoonheid en kwaliteit van Wedgwood porselein te behouden, is het belangrijk om het op de juiste manier te verzorgen en onderhouden. Enkele tips zijn:

 • Handwas: Hoewel Wedgwood porselein vaatwasmachinebestendig kan zijn, wordt handwas aanbevolen om de levensduur te verlengen.
 • Vermijd extreme temperaturen: Plaats geen hete voorwerpen direct op het porselein en vermijd snelle temperatuurveranderingen, omdat dit het porselein kan beschadigen.
 • Vermijd schurende materialen: Gebruik geen schurende materialen of agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze het porselein kunnen krassen of beschadigen.
 • Opbergen: Bewaar Wedgwood porselein op een veilige en stabiele plaats om breuk te voorkomen. Gebruik indien nodig zachte beschermende materialen, zoals vilt of katoen.

Conclusie

Wedgwood porselein is een tijdloos merk dat bekend staat om zijn elegantie, vakmanschap en kwaliteit. Met zijn rijke geschiedenis en diverse collecties blijft Wedgwood porselein een favoriet bij verzamelaars en liefhebbers van exclusieve stukken. Door de juiste verzorging en onderhoud kan Wedgwood porselein generaties lang meegaan en een waardevol erfstuk worden.

Plaats een reactie